Vegaani letut – Terveelliset banaaniletut kaurahiutaleilla

-

Tämä yksinkertainen ja terveellinen vegaani lettu resepti on ollut oma suosikki jo pitkään ja näin ollen onkin erittäin aktiivisessa käytössä. Käytännössä resepti koostuu kolmesta pääraaka-aineesta (kaurahiutaleet, vegaani maito, banaani), muita aineksia voit muokata omaan makuun sopivaksi. Banaanin mukanaolon johdosta näistä letuista usein käytetään myös nimitystä banaaniletut tai banaaniletut kaurahiutaleilla. Banaanin idea on toimia kananmunan korvikkeena ja sitoa vegaaninen lettutaikina yhteen.

Koska kaurahiutaleet sekoitetaan tässä ohjeessa joka tapauksessa jauhoksi voit myös käyttää suoraan kaurajauhoja kaurahiutaleiden sijaan.

Mainos: Löydä luotettava nettikasino – Listalla useita turvallisia paikkoja pelata.

Vegaani letut

Kokonaisaika 15 minutes

Raaka-aineet

  • 1 kpl banaani
  • 3 dl mantelimaitoa
  • 3 dl kaurahiutaleita
  • 1 tl kanelia
  • 1 tl leivinjauhetta

Ohjeet

  1. Lisää ainekset tehosekoittimeen ja sekoita keskenään kunnes ainekset ovat kokonaan sekoittuneet. Voit jättää kanelin pois tai korvata sen jollain muulla ainesosalla, kuten esimerkiksi vaniljasokerilla. Mikäli haluat lisätä proteiinin määrää, niin voit lisätä esimerkiksi hamppu proteiinia lettutaikinaan. Maidon ja kaurahiutaleiden suhteita muuttamalla, voit tehdä letuista paksumpia (lisää kaurahiutaleita). 

  2. Kuumenna pannu lämpimäksi keskitasolla. Paistamiseen käytä kookosöljyä tai jotain muuta, kasviperäistä öljyä tai rasvaa. Lisää öljy tai rasva ja tarvittaessa sulaa. Annostele lettutaikinaa keskikokoisen letun verran. Paista pari minuuttia ja käännä lettu ympäri.

  3. Laita valmiit letut lautaselle ja käytä lisukkeena mitä haluat. Itse suosin vaahterasiirappia.

Muokkaa banaaniletut kaurahiutaleille reseptiä

Voit helposti muokata reseptiä ja kokeilla jotain uutta. Alla muutamia ehdotuksia mitä olen myös itse kokeillut:

  • Vaihda mantelimaito johonkin muuhun vegaaniseen maitoon.
  • Vaihda kaneli vaniljasokeriin.
  • Lisää proteiinijauhetta (hamppu-, herneproteiini yms.)
  • Lisää lettutaikinaan muutama taateli.
  • Käytä enemmän kaurahiutaleita suhteessa maitoon ja tee letuista ”Amerikkalaisia”
  • Lisää vegaanista kaakaojauhetta ja paistaessa rouhittua vegaanista tummaa suklaata
  • Lisää mustikoita paistaessa (blueberry pancakes)
  • Kokeile eri jauhoilla kaurajauhojen tai kaurahiutaleiden sijaan.
    • Mantelijauho
    • Quinoa jauho

Lisukkeena voit myös kokeilla useita eri vaihtoehtoja. Vaikka itse suosin useimmiten vaahterasiirappia, myös eri marjat toimivat lisukkeena erinomaisesti.

Miksi kaura on terveellisempää kuin vehnä?

Vehnästä ja sen terveellisyydestä ihmiselle on keskusteltu paljon viimeisien vuosien aikana. Tähän on kaksi syytä. Vehnä sisältää paljon hiilihydraatteja ja gluetiinia. Gluteiinipitoiset viljatuotteet kuten vehnä, ohra ja ruis muuttuvuat ihmisen elimistössä sokeriksi. Ja tämä tietenkin nostaa veren sokeriarvoja ja insuliinitasoja. Gluteiini myös hidastaa kilpirauhasen toimintaa mikä edesauttaa lihomista. (Yle 2014)

Kaura taas on luontaisesti gluteiini vapaa viljatuote. Silti kaupan hyllyillä saattaa huomata erikseen kaurahiutaleita joissa on erikseen mainittu, että kyseessä on gluteiini vapaa tuote. Näissä tuotteissa jotka kulkevat gluteiini vapaa tarralla viljelä on varmistanut että missään prosessin vaiheessa joukkoon ei ole sekoittunut vehnää (Studio 55). Muissa kaurahiutaleissa ”saastumisesta” vehnällä ei voida mennä takuuseen.