Maidoton juusto – Terveellinen vaihtoehto vai ei?

-

Maidoton juusto eli vegaaninen juusto on useimmiten tehty kasvisöljystä (kookosöljy yleisin) mutta se voi olla myös tehty siemenistä, pähkinöistä tai soijapavuista. Maidoton juusto on vapaa eläinperäisistä rasvoista mutta se ei välttämättä tee siitä terveellisempää valintaa.

Maidoton juusto terveellisempi?

Tämä riippuu tietenkin siitä, mistä maidoton juusto on tehty. Jos vegaaninen juusto on tehty esimerkiksi cashew pähkinöistä on se parempi valinta kuin tavallinen juusto. Valitettavasti vain kauppojen hyllyiltä löytyvät tuotteet on tehty useimmiten kasvisöljyistä eikä pähkinöistä tai siemenistä.

Juoksevan öljyn kovettamisessa kuin on omat ongelmansa. Tämän vuoksi esimerkiksi margariinin käyttäminen ei ole suositeltavaa ja kasvisöljystä kovettu vegaaninen juusto ei myöskään ole paras mahdollinen valinta sekään. Valitettavasti vain tällä hetkellä todella moni maidoton juusto on tehty tällä menetelmällä ja sisältää näin ollen aina tyydyttyneitä rasvoja. Jotka voivat olla jopa eläinperäisiä rasvoja epäterveellisempiä.

Maidoton juusto eroaa tavavallisesta

Moni maidoton juusto on hieman kumimainen ja siksi niitä kannattaa ehkä verrata suoraan vähärasvaisiin juustoihin. Vegaaninen juusto ei myös sula yhtä helposti kuin tavallinen juusto joten sen käyttäminen uunileivissä tai pizzassa on hieman vaivalloista. Vegaaninen juusto ei myöskään ole halvempaa vaan päinvastoin. Se on kalliimpaa. Toki hintaan varmasti vaikuttaa se ettei vegaanituotteiden tekijät ainakaan toistaiseksi saa valtiolta samanlaista tukea kuin mitä esimerkiksi meijeriteollisuus. Lähtökohtaisesti kuin kasvisöljyn tuottaminen on edullisempaa kuin maidon tuottaminen.

Ravintosisältö: Maidoton juusto vs maidollinen

Maidoton juusto vs maidollinen

Proteiinin saantiin maidoton juusto ei ole paras mahdollinen sillä kasvisöljyistä tehdyt juustot eivät sisällä lainkaan tai todella vähän proteiiniä. Esimerkiksi Violifen tavalliset juustoviipaleet sisältävät 0g proteiinia per 100g. Oltermannin 17% kermajuustossa joka koostumukseltaan on ehkä hieman vastaava on proteiinin määrä 29g.

Hiilihydraattien osalta tilanne onkin täysin päinvastainen. Violifen juustossa on 20g hiilihydraatteja 100g kohden ja Valion Oltermannissa luku on nolla.

Lähteet:

Paras maidoton juusto

Tällä hetkellä valikoima ruokakaupoissa on heikko. Eikä Vegaani blogi ole vielä onnistunut löytämään yhtään vegaanista juustoa jota voisi oikeasti suositella. Useimmiten kaupoista tällä hetkellä löytyvät vaihtoehdot ovat Violifen tai Porlammin tuotteita eikä näistä kumpikaan ainakaan meiltä saa peukkua.

Julkaisemme oman juustoreseptin lähiaikoina! Sitä odotellessa!

Yhteenveto

Kumpaakaan, maidoton juusto/maidollinen juusto, vaihtoehtoa ei varsinaisesti voisi ainakaan terveyteen perustuen suositella. Järkevämpää olisi vaihtaa esimerkiksi hummus juuston tilalle. Nähtäväksi jää mihinkä vegaaninen juusto kehittyy, mutta ainakin toistaiseksi valikoima ei ole mitenkään kovin miellyttävä ja juuston syöminen kannattaa lopettaa.