Veganismi

-

Veganismi on liike tai oikeastaan elämäntapa, jossa pyritään olemaan ilman eläinperäisia tuotteita. Eli ei käytetä tai kuluteta tuotteita, joissa on eläimestä peräisin olevia aineita. Esimerkiksi maito- ja lihatuotteet ruuanlaitoissa ja nahkatuotteet pukeutumisessa (Vegaaniliitto). Myös eläimillä testattuja tuotteita pyritään välttämään. Suurin osa kosmetiikasta ja kodin puhdistusaineista on testattu eläimillä.

Veganismiin voi myös kuulua eläimien oikeuksien ajaminen muuallakin kuin peruskulutuksessa. Vegaanit usein vastustavat eläinten viihdekäyttöä ja tarhaamista. Joskus jopa lemmikkieläinten pitämistä.

Veganismin syyt

Syyt ovat usein yksilöllisiä ja niistä myös voi riippua miten vegaani ihminen on. Yleisimmät syyt ovat:

  • Eettiset syyt
  • Ekologiset syyt
  • Uskonnolliset syyt
  • Terveydelliset syyt

Veganismin historia ei ole vielä kovin pitkä, mutta se on koko ajan kasvussa. Etenkin viimeisien vuosien aikana veganismi on tullut osaksi valtavirtaa. Tämä näkyy myös siinä, että tuotteita ja palveluita vegaaneille tulee jatkuvasti enemmän ja enemmän markkinoille.

Eettiset syyt

Eettiset syyt pohjautuvat paljolti nykyiseen tehomaatalouteen ja sen ympärillä pyörivään keskusteluun. Eläin tuntee kärsimystä siinä missä ihminenkin ja tehomaatalous kohtelee eläimiä pitkälti tuotteina eikä elävinä olentoina. Eläinten ikä lihateollisuudessa jää myös usein hyvin lyhyeksi. Esimerkiksi lehmät elävät luonnollisesti noin 20 vuotiaaksi mutta joutuvat teuraaksi lihantuotannossa jo viiden vuoden iässä. Maitoteollisuus kulkee niin ikää käsi kädessä lihateollisuuden kanssa. Maitolehmät tapetaan lopulta lihaksi. Ennen sitä niitä tehdään raskaaksi keinohedelmöittämällä ja lapsi viedään emolta pois jotta maito voidaan kerätä talteen ihmisiä varten. (Earthlings, Food Inc)

Veganismin historia

Ei ole täysin tiedossa kuka itse keksi sanan vegaani/veganismi mutta se saattoi olla British Vegetarian Society vuonna 1847 (Dictionary – Where did the word ”vegan” come from). Uskonnollisista syistä kasvisruokavaliota ollaan kuitenkin noudatettu jo paljon ennen vegaani termin keksimistä sillä esimerkiksi Pythagoras ja Buddha olivat tiedettäväsi kasvisruokavalion noudattajia (Vegan society).

Vegaani ruokavalio

Koska lähtökohtana on kaiken elämän kunnioittaminen, ei vegaani syö mitään millä on kasvot. Ei lihaa, ei maitotuotteita. Ei mitään millä on kasvot. Eläinperäisiä tuotteita korvataan kasvisperäisillä tuotteilla kuten pavuilla, tofulla ja muilla soijatuotteilla. Nykyisin lähes jokaiselle tuotteelle ainakin Suomen kaupoissa löytyy vegaaninen vaihtoehto. Näin ollen veganismi on helpompaa kuin koskaan aikaisemmin. Ja valinta paranee koko ajan sitä mukaa kuin veganismin suosio kasvaa.

Näkökulmista riippuen osa vegaaneista suosii myös lähiruokaa. Tämä tarkoittaa sitä että esimerkiksi kasvikset pyritään hankkimaan mahdollisimman läheltä omaa kotia. Toki tässäkin on omat ongelmansa. Onko Suomessa kasvihuoneessa viljelty tomaatti ekologisempi vaihtoehto kuin jossakin muualla, missä se voidaan vielä talvellakin luonnollisesti tuottaa? Ylen mukaan kotimainen tomaatti voisi tosin kohta olla jopa Espanjaa tai Hollantia ekologisempi vaihtoehto.

Vegaani ruokavaliota noudattavia urheilijoita

Vegaani ruokavalio nousee myös keskusteluun kuin puhutaan proteiinin tarpeesta. Etenkin urheilussa riittävä proteiinin saanti on tärkeää. Moni huippu-urheilija on kuitenkin osoittanut tämän huolenaiheen turhaksi. Tunnettuja vegaani ruokavalioita noudattavia huippu-urheilijoita ovat mm. Venus Williams, Lewis Hamilton ja Jermain Defoe (Business Insider).

Näkökulmia veganismista

Veganismia on kritisoitu useaan otteeseen ja sen on haukuttu jopa olevan vaarallinen. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Toki uuteen elämäntapaan totutteleminen vie oman aikansa, mutta vegaanin ei tarvitse käyttää ruokavalion suunnitteluun mitenkään erikoisen paljon aikaa. Tarvittavat ravinteet saa melko helposti ja vegaani ruokavalio sopii kaikille ja kaikenikäisille (British Dietic Association). Tarvittaessa ruokavaliota voi täydentää ravintolisillä.

Kritiikin kohteena on yleensä se, saako vegaani tarpeeksi B-12 vitamiinia, kalsiumia, jodia, rautaa ja D-vitamiinia. D-vitamiinin puutoksesta kärsii lähes jokainen suomalainen, joten sitä varten olisi kaikkien suotavaa syödä ravintolisiä. B-12 vitamiinia taasen löytyy ravintohiivasta ja maidon korvikkeista (mantelimaito, kookosmaito) ja kuten maidossakin, B-12 vitamiini on lisätty siihen (Oldways). Useimmiten maidon korvikkeet rikastetaan B-12 vitamiinin lisäksi kalsiumilla. Kalsiumia vegaani tosin saa helposti myös pähkinöistä, soijatuotteista vihreistä lehtivihanneksista (Vegetarian Resource Group). Sekä B-12 vitaaminia, että kalsiumia on on tietenkin mahdollista syödä D-vitamiinin tapaan myös ravintolisänä. Yksi tabletti B12 vitamiinia viikossa riittää.

Sydänsairauksien ehkäisyyn ja parantamiseen veganismi ja erityisesti kasvipohjainen ravinto on monen sydänlääkärin suosittelema. Näistä tunnetuin on varmasti Dr. Caldwell Esselstyn, joka kirjoitti teoksen ”Prevent and reverse hear disease”.

Aiheesta lisää